אביב הגיע פסח בא אבל המעסיק החליט שהשנה חוץ מהעובדים המצטיינים אף אחד אחר לא מקבל מתנה לחג. עד היום, תמיד כל העובדים אצלנו קיבלו. האם זה חוקי או שזו הרעת תנאים?
ככלל, החוק לא מחייב את המעסיק לתת לעובדיו מתנה לחגים אלא אם כן יש הסכם קיבוצי או צו הרחבה שחלים על מקום העבודה ומחייבים בכך את המעסיק. למשל, עובדי שמירה ואבטחה זכאים מתוקף ההסכם הענפי וצו ההרחבה לקבל שי כספי (בפסח ובראש השנה) באמצעות תלוש השכר שלהם. באופן דומה, גם עובדי בניין ושיפוצים ועובדי ניקיון ותחזוקה, זכאים לקבל מהמעסיק שי בשני מועדים בשנה. כך קורה גם בענפים נוספים ובמקומות עבודה שבהם קיימים הסכמים קיבוציים והסדרים מיטיבים.
במקומות עבודה שבהם אין הסכם קיבוצי אבל קיים נוהג של המעסיק שבמשך שנים מעניק לעובדיו מתנה לחג, חלה חובה על המעסיק להמשיך ולפעול כך גם בהמשך.
בכל מקרה, בתי הדין לעבודה קבעו ששי לחגים הוא זכות כללית ואחידה לכל העובדים, ואסור להפלות בעניין זה משום סיבה שהיא, גם אם מדובר בתמריץ למצוינות.
אני נמצאת בחופשת לידה האם אני זכאית לקבל שי לחג?
בהתאם לפסיקת בית הדין הארצי לעבודה, גם עובד/ת הנמצא/ת בחופשת לידה זכאי/ת לקבל שי לחג כאשר המעסיק מעניק לעובדיו שי לחג.
אחרי החג הקודם גיליתי בתלוש השכר שהמעסיק הוריד לנו מס הכנסה על השי לחג. אציין כי המתנה לא הייתה כסף אלא מארז סירים. זה גם חייב במס?
התשובה היא כן. כל מתנה לחג שמעניק המעסיק לעובדיו נחשבת טובת הנאה - בין אם מדובר במתנה פיזית, בתלושים או בכסף – אשר חייבת כולה במס שנזקף לעובד וחלה חובה של תשלום המס עבור מלוא שווי השי.
למרות שהמעסיקים לא מחויבים בכך על ידי החוק, חלק מהם בוחרים לגלם את השי בתלוש השכר, או במילים פשוטות יותר - לספוג את עלות המס על השי במקום העובד, כדי ששכר הנטו של העובד לא ייפגע כתוצאה מקבלת השי.
כשהתקבלתי לעבודה הודעתי למעסיק שלי שאני מבקש לא לעבוד בשבתות ובחגים. בשביעי של פסח בכל זאת שובצתי למשמרת והתבקשתי להגיע לעבודה. האם זה חוקי והאם אני רשאי לסרב?
קודם כל נבהיר שניתן להעסיק עובדים בחגים רק בהתאם להיתר משר/ת העבודה כאמור בסעיף 12 לחוק שעות עבודה ומנוחה (התשי"א, 1951). לצורך התשובה נניח שלמעסיק שלך יש היתר כזה.
בגדול, עובד זכאי לסרב לעבוד בחג מכל סיבה שהיא, בייחוד אם הצהיר על סירובו מטעמי דת עוד טרם קבלתו לעבודה. עם זאת, הזכאות הזו אינה עומדת לעובדים בכל מקומות העבודה. למשל: שוטרים; עובדים במקום עבודה שאמון על בטחון המדינה או בשמירת בטיחותם/שלומם/בריאותם של בני אדם; עובדים בענף המלונאות; עובדים בייצור חשמל והזרמתו; אנשי צוות אוויר; עובדים בעבודה הקשורה בקיום אספקה או שירותים חיוניים ושנקבעה בצו מאת ועדת השרים באישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת; ועובדים שחוק שעות עבודה ומנוחה אינו חל עליהם – מוחרגים מהחוק, והזכות לסרב לעבוד ביום המנוחה לא חלה בהם.
במקרה שמקום העבודה שלך לא נמנה עם המקרים החריגים - כלומר שיש לך זכות לסרב לעבוד בחג - עליך להודיע למעסיק על סירובך תוך 3 ימים מהמועד שבו הודיעו לך על השיבוץ בחג. חשוב שתדע שלמעסיק אסור להפלות אותך בגלל שאתה לא מסכים לעבוד ביום המנוחה (בשבת או בחג), אבל כן מותר לו לשנות באופן סביר את סדרי העבודה שלך.
המנהלת שלי הודיעה לנו שכל המשרד שלנו יוצא ל"הדממה" ולא נעבוד בתקופת חוה"מ פסח. אני מעדיף להמשיך לעבוד כרגיל בחוה"מ כי לא נותרו לי ימי חופש והמנהלת כבר הודיעה לי שלא אהיה זכאי לשום תשלום עבור החופשה המרוכזת. האם מותר לה לסרב לבקשתי להמשיך לעבוד כרגיל בחוה"מ?
בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה ולחוק חופשה שנתית, קביעת מועדי החופשה היא בסמכותו של המעסיק כאשר המעסיק נדרש להפעיל את סמכותו זו בתום לב תוך תיאום עם העובד. בנוסף, כל מעסיק רשאי להוציא את עובדיו לחופשה שאורכה 7 ימים ומעלה, בתנאי שהודיע על כך לעובדים לפחות 14 יום מראש. עם זאת, התנאי להוציא אתכם לחופשה מרוכזת בחול המועד, הוא שהמעסיק ישלם לכם עבור ימי החופשה באופן מלא, ובהנחה שלעובדים יש יתרת ימי חופשה שמכסה את התקופה הנדונה.
אם אין לך מספיק ימי חופשה צבורים, אתה לא חייב להסכים לצאת לחופשה המרוכזת על חשבון ימי חופשה עתידיים. אם המנהלת בכל זאת מחייבת אותך לצאת לחופשה באופן חד צדדי, היא תהיה חייבת בתשלום מלא של שכרך בתקופת החופשה, גם אם לא תעבוד בפועל.
"בכל דור ודור חייב עובד לדעת את זכויותיו בפסח". עושים סדר: מדריך זכויות וחובות העובד/ת במהל ימי חג הפסח. מוקד המידע והשירות של ההסתדרות: מוקד טלפוני – 2383* ווטסאפ – 054-8678673 דוא"ל: [email protected]
אני עובדת במהלך החג, האם אני זכאית לשכר גבוה יותר על כל שעת עבודה? או שזה רק בשעות הנוספות?
בהתאם לחוק את זכאית לתשלום של 150% מהשכר הרגיל שלך עבור כל שעת עבודה במהלך החג. אם תעבדי במהלך החג גם שעות נוספות, תהיי זכאית לגמול נוסף על השעות הנוספות. כמו כן, חשוב שתדעי שאת זכאית ל"מנוחת פיצוי", כלומר לשעות מנוחה במקום השעות שתעבדי בהן בחג.
כמובן שככל ועל העובד/ת או שבמקום העבודה חלה הוראה מיטיבה אחרת, הקובעת תמורה גבוהה יותר עבור עבודה בחג (למשל: מכוח הסכם קיבוצי, צו הרחבה, נוהג או חוזה עבודה אישי), הרי שההוראה המיטיבה עם העובד/ת היא שתחול.
במקום העבודה שלי עובדים בערב החג- כמה שעות ניתן להעסיק אותי בערב החג?
ראשית יש לבדוק האם חל על מקום עבודתך הסכם קיבוצי/צו הרחבה/נוהג/חוזה עבודה אישי - הקובע מהו אורך יום העבודה בערב החג. במידה ולא, יש לפנות לחוק שעות עבודה ומנוחה ולצו ההרחבה בדבר הנהגת שבוע עבודה מקוצר במגזר העסקי, שם נקבע כי במקומות שבהם עובדים 6 ימים בשבוע, יום עבודה בערב חג יהיה עד 7 שעות. במקומות עבודה שבהם עובדים 5 ימים בשבוע, יום עבודה בערב חג יהיה בן 8 שעות בתשלום של 9 שעות, או יום עבודה של 7 שעות בתשלום של 8 שעות (כאשר המעסיק ונציגות העובדים יקבעו באיזו חלופה לבחור).
עבודה מעבר לשעות אלו תחשב לעבודה בשעות נוספות. עבודה בערב החג לאחר כניסת החג תיחשב כעבודה במהלך החג.
במקום העבודה שלי נהוג לעבוד 6 שעות בערב החג אך אני מעוניינת לקחת יום חופש - האם ינכו לי יום חופשה מלא ממכסת ימי החופשה? או שינכו רק את החלק היחסי?
באופן כללי, במקרה שעובדת נעדרה מהעבודה בערב חג, רואים יום היעדרות זה כיום חופשה מלא ועל המעסיק לנכות ממכסת ימי החופשה של העובד יום חופשה מלא, ולשלם לו דמי חופשה בהתאם לשכרו הרגיל בעבור יום עבודה מלא.
במקומות עבודה בהם קיים הסכם קיבוצי/צו הרחבה/הסכם עבודה אישי או נוהג המיטיב עם העובדים, ולפיו המעסיק ינכה ממכסת ימי החופשה הצבורים של העובד שנעדר ביום עבודה מקוצר רק חלק מיום חופשה, אזי ינהגו לפי ההוראה המטיבה עם העובד.
האם בחול המועד עובדים כרגיל או שגם בחול המועד יש יום עבודה מקוצר?
ככל ואין הוראה מיטיבה שנקבעה בהסכם קיבוצי/צו הרחבה/הסכם עבודה אישי/ נוהג במקום העבודה, הרי שיום העבודה בחול המועד הוא יום עבודה רגיל לכל דבר ועניין ובפרט לעניין שעות העבודה שניתן לעבוד בהם.
אני צפוי לעבור ניתוח כמה ימים לפני החג שאחריו אהיה זכאי לימי מחלה לצורך התאוששות. האם יורידו לי ימי מחלה על ימים שבהם ההתאוששות נופלת בחלקה על החג?
ראשית איחולי בריאות ורפואה שלמה לך. לשאלתך - התשובה היא שזה תלוי. אם אתה עובד יומי/שעתי, על פי החוק תקופת המחלה שלך לא כוללת ימי מנוחה שבועית וחגים, ולכן המעסיק לא רשאי לנכות ימים אלה ממכסת ימי המחלה שצברת. החריג בעניין זה הוא ביחס לעובדים שעתיים/יומיים שנהגו לעבוד בימי מנוחה שבועית וחגים על פי היתר לפי חוק שעות עבודה ומנוחה, לעומת זאת, אם אתה עובד חודשי – תקופת המחלה שלך כוללת ימי מנוחה שבועית וחגים, ולכן מותר למעסיק לנכות ימים אלה ממכסת ימי המחלה שצבורה לזכותך.
לפני כחצי שנה התחלתי לעבוד כמחסנאי בחנות. אני עובד שעתי ורציתי לדעת אם מגיע לי תשלום כלשהו עבור ההיעדרות מהעבודה בזמן החג?
עובדי שעתי או יומי או עובד ששכרו משתלם על בסיס תפוקה – זכאי לתשלום עבור ימי חג לאחר שהשלים שלושה חודשים במקום עבודתו, ובתנאי שלא נעדר מעבודתו ביום לפני החג וביום שאחריו. אם העובד נעדר מהעבודה יום לפני החג או יום אחרי החג אבל זה קרה בהסכמת המעסיק, כמו למשל במקרה שהמנהל לא שיבץ את העובד למשמרת סמוך ליום החג – העובד יהיה זכאי לתשלום חג. בכל מקרה הזכאות לדמי חגים חלה רק אם יום החג חל ביום שהעובד היה אמור לעבוד בו, והעובד הפסיד יום עבודה בגין החג. לדוגמא, אם יום החג חל בשבת והעובד ממילא לא עובד בשבת, הרי שהוא אינו זכאי לתשלום בעבור ימי החג שחלים בשבת.
בן זוגי ואני לקחנו חופש במהלך חוה"מ פסח. אצלי בעבודה על כל יום היעדרות בחוה"מ מורידים לנו חצי יום חופש אבל אצל בן זוגי יום שלם. ממה נובע ההבדל? ומי מחליט על כך?
על פי החוק, חול המועד וערבי חג ימי נחשבים לימי עבודה רגילים ולכן דינם כיום חופשה מלא, וכך זה עובד במקום העבודה שבו מועסק בן זוגך. מצד שני, ישנם מקומות עבודה, כמו למשל מקום העבודה שלך שבהם קיים הסכם קיבוצי או הסדר מיטיב עם העובדים, ובמקרים כאלה המעסיק סופג חלק מימי החופשה על חשבונו.
באופן כללי, במקומות עבודה מאוגדים שבהם קיים הסכם קיבוצי, העובדים בד"כ נהנים מתנאים מועדפים מעבר למינימום שנותן החוק.
נקבעו לי מילואים בין היתר על ימי חג הפסח, האם בתום המילואים אהיה זכאי לימי חופשה חליפיים (והאם יש הבדל בין צו רגיל לצו 8)?
ככלל, בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה ולחוק חופשה שנתית, קביעת מועדי החופשה היא בסמכותו של המעסיק כאשר המעסיק נדרש להפעיל את סמכותו זו בתום לב תוך תיאום עם העובד. אם מקום העבודה שלך נמצא בחופשה מרוכזת במהלך ימי הפסח, הרי שלא תוכל לצאת לחופשה שכן אתה תהיה בשירות מילואים פעיל ובהתאמה גם לא ינוכו לך ימי חופשה בתקופה זו.
יחד עם זאת, בהתאם לסעיף 14 לצו ההרחבה להסכם הקיבוצי הכללי בעניין משרתי המילואים ובני זוגם וצבירת חופשה שנתית לעובדים מסוימים (חרבות ברזל) (מס' 2) מיום 12.2.2025 הרי שעל אף האמור בכל דין, בתקופת ההסכם תוכל לצבור את ימי החופשה גם ללא הסכמת המעסיק ולצרפה לחופשה שתינתן בשתי שנות העבודה הבאות, וזאת ככל ונעדרת בשל מילואים לפחות 5 ימים רצופים.
בכל מקרה תוכל לבקש חופשה לאחר שתשוב לעבודתך בתיאום עם המעסיק ובכפוף לקבוע בחוק חופשה שנתית, אלא אם כן קיים במקום העבודה הסכם קיבוצי/צו הרחבה/הסכם עבודה אישי או נוהג המיטיב עם העובדים, אז ינהגו לפי ההוראה המטיבה עם העובד.
מכיוון שערב החג חל השנה במוצאי שבת, המעסיק מחייב אותנו לעבוד ביום שישי, האם זה חוקי ובמידה וכן מה יהיה גובה התשלום על יום זה?
התשובה תלויה באופן העסקתך. מכיוון שערב החג יחול השנה ביום שבת - מי שמועסק 5 ימי עבודה בשבוע לא נדרש לעבוד בו, ואילו עובדים המועסקים 6 ימים בשבוע וירצו יום חופש בערב החג - יידרשו לקחת יום חופש.
ככל ואתה עובד אשר עבד בימי שישי אצל המעסיק הרי שדרישת המעסיק הינה לגיטימית. למשל: אם אתה עובד המועסק 6 ימים בשבוע או עובד שעתי אשר מבצע משמרות בימי שישי.
לעומת זאת אם אתה עובד שלא עבד בימי שישי אצל המעסיק. למשל: אם אתה עובד המועסק 5 ימים בשבוע בין הימים א-ה, או עובד שעתי שלא מועסק בימי שישי, הרי שדרישת המעסיק אינה לגיטימית ומהווה הפרה.
לגבי התשלום, אם מדובר בעובד המועסק 6 ימים בשבוע או עובד שעתי המוצב לעבוד ביום השישי, הרי שעבור שעות העבודה הרגילות תקבל את שכרך הרגיל. ככל ועבודתך ביום השישי תעלה על שעות העבודה הרגילות (למשל: אם באותו שבוע עבדת מעל 42 שעות שבועיות), הרי שתקבל גמול שעות נוספות עבור שעות העבודה העולות על 42 שעות שבועיות בעבור עבודתך ביום השישי. בנוסף, יש לבחון את ההודעה לעובד שניתנה לך בתחילת העסקתך אצל המעסיק, ולראות מהו יום המנוחה הקבוע בה. אם ימי המנוחה מוגדרים כימים שישי ושבת, הרי שדרישת המעסיק מנוגדת להודעה על תנאי עבודה ומהווה הפרה על כל המשתמע מכך.
תודה לעו"ד ענת אלמוג בוארון, מהלשכה המשפטית לאגף לאיגוד מקצועי במרחב ההסתדרות בנתניה, שסייעה רבות בהכנת הכתבה.
המידע באתר/ האפליקציה של ההסתדרות הוא מידע כללי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט. השימוש במידע המופיע באתר / אפליקציה אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש/ת בלבד - יש לעיין בתקנון ותנאי השימוש באתר/אפליקציה.
אם יש לכם שאלות נוספות על הזכויות שלכם במקום העבודה, התקשרו למוקד השירות והמידע בהסתדרות – 2383*